De vrouwelijke cyclus

Illustratie: Marre Thalita
Achtergrondbeeld: pixabay

De seizoenen van de vrouwelijke cyclus – Marre Thalita
Wanneer: Zaterdag 29 juni 2024, 14:30 – 16:30
Waar: Triskal Festival @ Hof van Moeder Aarde, te Neede
Weekend & dagtickets, meer informatie over het festival vind je op www.triskalfestival.nl

In deze workshop neem ik je mee in de seizoenen van de vrouwelijke cyclus. Met creatieve (schrijf)oefeningen onderzoeken we gevoelens, gedachten, ideeën en overtuigingen over de cyclus en de menstruatie. Ook gaan we hierover in gesprek. De workshop is toegankelijk voor vrouwen én mannen vanaf 14 jaar die zich willen verdiepen in de vrouwelijke cyclus. Om taboes te doorbreken en het gesprek te openen. Met jezelf en met elkaar.
Indien mogelijk graag een notitieboekje en een pen meenemen.

Mijn verhaal

Foto: Gerreke van den Bosch

Graag deel mijn verhaal met jou. Over mijn zoektocht naar (hormonale) balans in mijn lichaam en een liefdevolle relatie met mijn cyclus op een natuurlijke wijze. 

Ruim tien jaar lang bestond mijn leven maandelijks uit hevige menstruatiepijn. Huilend en jammerend van pijn en machteloosheid probeerde ik de eerste dagen van mijn menstruatie door te komen. Vaak gingen de krampen gepaard met misselijkheid en overgeven en als de krampen meevielen, werden die ingeruild voor hevige hoofdpijnaanvallen. Ik was minstens drie dagen compleet van de wereld en meestal stond het leven een dag of vijf, zes stil.

Mijn lijf riep om verandering, maar welke? En hoe? Ik las en probeerde van alles om mijn klachten te verminderen. Hierdoor kreeg ik steeds meer inzicht in de vrouwelijke cyclus en haar seizoenen. Soms brachten de inzichten en adviezen een kleine verbetering, maar nooit zette het echt zoden aan de dijk.

Totdat ik in aanraking kwam met het Hormooncentrum. Door hun kennis en kunde veranderde mijn leven drastisch. Door naar mijn persoonlijke situatie te kijken en op mij afgestemde natuurlijke voedingsstoffen, kreeg mijn lichaam wat het nodig had om weer meer in balans te komen. Het gevolg: meer energie, minder pijn en krampen, zelden meer misselijkheid en een sneller herstel.

Als iemand me had vertelt dat dit mogelijk was (wat Peter van het Hormooncentrum heeft gedaan), had ik diegene sceptisch aangekeken (wat ik heb gedaan ;-)) en gedacht: “Dat moeten we nog maar eens zien.”. Toch blijkt het waar te zijn, het kan! En wat een zegen is dat. Het vraagt commitment. Het vraagt investeren in jezelf. Maar het is het zó waard!

Gedurende mijn reis werd, en wordt ik nog steeds geconfronteerd met vele overtuigingen rondom de vrouwelijke cyclus en vooral de menstruatie. Die van mensen om mij heen, maar met name die van mijzelf. We zijn als maatschappij zo geprogrammeerd dat het taboe is om over de menstruatie te spreken. We moeten gewoon doorgaan, terwijl ruim 90 % van de vrouwen naar RUST verlangt op de zwaarste dag van haar menstruatie. We moeten de hele maand op hetzelfde niveau en op dezelfde wijze presteren, terwijl dit tegen onze natuurlijke cyclus ingaat. De mogelijke oplossingen voor klachten bestaan meestal uit drie dingen: de pil (of een andere vorm van hormonale anticonceptie), pijnstillers of een operatieve ingreep.

Het wakkert het vuur in mij aan om de bestaande overtuigingen onder de loep te nemen en te zoeken naar natuurlijke oplossingen. En bovenal om zaadjes te planten in mijn omgeving dat het anders kan! Door mijn kennis en ervaring te delen en te vergroten. Door het gesprek aan te gaan in mijzelf en met mijn omgeving. Door illustraties te maken, geïnspireerd op de vrouw en haar cyclus. Door meer bewustzijn te creëren op een onderwerp dat ik van wezenlijk belang acht. Door stapje voor stapje een nieuwe werkelijkheid te creëren waarin ik, en steeds meer vrouwen rondom mij, kunnen en mogen leven in verbinding met onze eigen vrouwelijke cyclus.

Om mijn kennis te vergroten en verdiepen en meer handvatten te krijgen om anderen te begeleiden, volg ik sinds kort de vooropleiding 'De vrouw - de cyclus' van het Hormoon Opleidingsinstituut en verwacht ik in september te starten met de opleiding tot cyclustherapeut. Waar deze reis me verder gaat brengen, weet ik nog niet. Wél ontstaan er al allerlei ideeën die zich met de tijd mogen gaan ontvouwen.